Когато чуем “анцуг в днешно време, тази дума може да предизвика

...
Когато чуем “анцуг в днешно време, тази дума може да предизвика
Коментари Харесай

Какъв е произходът на анцуга и каква е неговата история?

Когато чуем “анцуг ” в днешно време, тази дума може да провокира много разнообразни конотации в съзнанието ни. В България е възприето той да се употребява за разнообразни спортни прояви, с което да изпъкне спортно-елегантната натура на личността. От друга страна, може умерено да свържем спортния екип и с удобството и непринудеността.
Прочетете още
Разбира се, в дадени моменти тази мода е допустимо да провокира и отрицателни намерения, в случай че бъде употребена по време на несъответствуващ мотив. 

Самата дума обаче има много по-различен генезис и значение в исторически проект. Всъщност тя е по-скоро синоним на изтънченост и грациозност в редица общества. Тя идва от немския език и по-конкретно от глагола anziehen (обличам се). Съществителното Anzug значи „ облекло “ и по-точно „ формален костюм “ в Германия. 

Стилното обличане надалеч не е единствено волност на модерните общества, като тази мода в началото е била наложена от кралските особи в Англия, без значение че тогавашните разбирания за грациозност са били много по-специфични спрямо днешните. В идващите редове ще се фокусираме върху историята на „ спортния екип “ и многочислените промени в стилните трендове през вековете.

1666 година - раждането на “анцуга ”

В средата на 17-ти век за пръв път този термин е въведен, с цел да се отбелязя формалното облекло на кралските фамилии в Западна Европа. Тогавашният костюм е бил всичко друго, само че не и елементарен, като посредством помпозността се е целяло да се подчертае високото място на носещия го в обществения строй.

Характерни са били необятните ризи и елеци, както и по този начин наречените “килоти ”.

Развитието на модата през 19-ти век

Почти два века по-късно опростяването на външния тип на “анцузите ” към този момент е било факт. В средата на века се появяват дългите фракове, които се трансформират в типичен тоалет. Новият костюм включва въвеждането на тиранти, както и черни шапки, като обувките също стигат до коленете на мъжете.

Началото на 20-ти век и индустриалната гражданска война

Краят на 19-ти и началото на 20-ти век са присъщи с навлизането на индустриализацията в живота на хората, надлежно и избрани промени в метода на обличане. През второто десетилетие на предишния век костюмите са се трансформирали в формалното облекло на мъжете от всички съсловия на обществото, откакто производството на облекла се е нараснало неведнъж.

Именно в този интервал „ спортния екип “ се снабдява и с по-традиционната си съвременна форма. На мястото на предходните помпозни тоалети се появява едно предпочитание за уеднаквяване на стила на формалното облекло. Килотите били сменени от панталони с висока талия, докато костюмите вече била все по-често на раета.

1950 година - появяването на класическата “триада ”

В средата на 20-ти век приближаването до класическия външен тип на модерния костюм траяло. В стилната сфера било одобрено формалното облекло към този момент да се състои от три съществени елементи - сако, риза и формален панталон.

Всичко това било гарнирано с популяризирането на по-цветните вратовръзки, които по самобитен метод да “разчупят ” външния тип на мъжете. Друго изобретение се криело в изработването на джобната кърпичка в предната част на сакото. Елегантните шапки също не са били изключение, служейки като допълнение към тоалета.

Осемдесетте години: колкото по-широко, толкоз по-добре

С наближаването на края на века акцентът почнал да падна върху удобството на всяка една дреха, в това число и във връзка с формалните костюми. Тенденцията е повелявала, че саката, ризите, вратовръзките и панталоните би трябвало към този момент да са необятни, внасяйки известна лекост и даже немарливост в работното облекло.

Модерните времена и следващият поврат в модата

“Анцугът ” през 2000 г. година поема нов завой в развиването си. Модерното време към този момент приема тесните облекла за надалеч по-подходящи, за наблягане на красивото и хармонично тяло на всеки. Костюмите към този момент са минали по-скоро в Slim Fit вид, като акцентът е подложен върху по-тесните панталони, прилепналите ризи и сака, както и върху по-простите и изчистени цветове като синьо, черно, сиво и други.

Както виждате, стилните трендове постоянно са били много релативно разбиране, променяйки се непрекъснато в унисон с публичните потребности. Думата „ спортен екип “ влиза в българския език като название на дреха, която свързваме с непретенциозността, само че коренът ѝ постоянно ще ни връща към света на изисканите обноски и елегантния външен тип. Представите за жанр са се трансформирали, само че костюмът постоянно ще остане основна част от формалното другарство.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР